Asp.Net Session Kullanımı
Session Nedir?
Oturum, en kısa haliyle, herhangi bir tarayıcı üzerinde açılan bir sayfadaki kullanıcı bilgilerinin depolandığı süreç olarak tanımlanabilir. Oturumların amacı kullanıcı bilgilerinin saklanarak tarayıcı kapanana dek kullanılmasını içerir. Örneğin bir kullanıcı sitenize geldiğinde, oturum bilgileri sayesinde tarayıcısını kapatana kadar onu sitenize giriş yapmış halde tutabilirsiniz. Çoğunlukla
çerezlerle karıştırılan bu terimin çerezden farkı, kullanıcı bilgilerinin bilgisayar üzerinde değil, direkt sunucuda depolanıyor olmasıdır. Siz bir uygulamayı çalıştırırken ya da herhangi bir web sitesine giriş yaptığınızda izlediğiniz yollar, attığınız adımlar oturum değişkenleri olarak sunucu bilgisayarda saklanır. Siz tarayıcıyı kapatana ve o siteden ya da uygulamadan çıkış yapana kadar bilgilerinizi depolayan oturum değişkenleri, tekil kullanıcıların verisini tutar ve farklı sayfalar için kullanabilir. Nasıl ki günlük hayatta kredi kartları vasıtasıyla paraya ulaşılabilirse, oturum kimliği olarak tanımlanan Session ID’ler aracılığıyla da kullanıcı bilgilerine ulaşılabilir. Bankanız size bir kredi kartı verir ve o kart üzerinde size özel bir anahtar kod yer alır. Buna bağlı olan para ve diğer maddi varlıklarınız bankada saklanır. Tıpkı bu örnekteki gibi, sizin bilgileriniz sunucuda saklanır ve buna ulaşmak isteyen sunucu da o bilgilere oturum kimliği değeriyle erişebilir.
Asp.Net Session Oluşturma
Öncelikle bir session kontrol edebilmek için o sessionu oluşturmamız gerekiyor örnek olarak bir admin paneli giriş sayfası yapacağız kimlik isminde bir session oluşturup eğer kullanıcı adı ve şifre doğruysa kimlik isimli sessiona 1 vereceğiz ve diğer sayfada bunu denetleyeceğiz.
Sessionumuzu oluşturarak başlayalım.
if(TextBox1.Text == "Admin" && TextBox2.Text == "123")
{
Session["kimlik"] = "1";
Response.Redirect("sayfa.aspx");
}
Aslında kimlik isminde bir session oluşturuldu ve içerisine 1 değeri verildi ve sayfa.aspx sayfasına yönlendirildi.
Asp.Net Session Kontrolü
Şimdi sıra kimlik isimli sessiona gelen değeri kontrol etmekte eğer girilmesi istenmeyen sayfa urlsi girilirse giriş sayfasına atmak için bir kod yazacağız eğer şifre kullanıcı adı girilerek session oluşturuldu ise sayfaya girebileceğiz.
if(Session["kimlik"] != "1")
{
Response.Redirect("default.aspx");
}
Evet artık kontrol ettik eğer kimlik 1 değil ise sayfa giriş sayfasına yani default.aspx'e yönlendirilecek.
Asp.Net Session Temizleme
Şimdi çıkış yapmak için kimlik ismindeki sessionı temizleyip çıkış yapmasını sağlayacağız bu sayede çıkış yaptığı zaman admin sayfasına bidaha giremez.
Session["kimlik"] == "0";
Response.Redirect("default.aspx");
Bu sayede kimlik isimli sessiona veri olarak 0 gelecek ve admin paneline tekrar girmesi gerekecek.
Session işlemi aslında bu kadar basit ve kolay sadece biraz araştırmak gerekiyor.
Dosyaya Gözat
12/03/2024 tarihinde yayınlandı
224 kişi tarafından incelendi
Sayfa Ali Emirhan Sulak tarafından oluşturuldu